Destratificatie

Zoals het ADEME (Franse overheidsdienst voor milieu en energie-efficiëntie) benadrukt, is thermische stratificatie de belangrijkste bron van warmteverlies.

In een gebouw is de lucht in lagen verdeeld, van de warmste tot de koudste. Omdat warme lucht lichter is dan koude, stijgt de warme lucht en stagneert de koude lucht ter hoogte van de vloer. Het temperatuurverschil kan 1°C per meter hoogte bedragen.

Een voorbeeld: voor een hoogte van 10 meter tussen de vloer en het plafond, is het temperatuurverschil meestal 10°C. Door de warmte lucht van het bovenste deel naar het onderste deel te verplaatsen, wordt de temperatuur gehomogeniseerd en de koude zones verwijderd. Dit wordt thermische destratificatie genoemd.

zonder-airius met-airius

Door een destratificatiesysteem te installeren, kan men de warme lucht naar beneden brengen. Men stelt dan een grote daling van het energieverbruik en een verbetering van het comfort vast.

De meest voorkomende systemen, zoals mengventilatoren, aerothermische caissons of luchtkanonnen, brengen de warmte niet naar de vloer. De toestellen van AIRIUS verplaatsen de lucht in de vorm van een zeer smalle zuil, zonder verstoring. De warmte wordt zo perfect verspreid.

De destratificatoren van Airius zijn gemakkelijk te installeren, hebben zeer lage werkingskosten, zijn uiterst stil en vrijwel onderhoudsvrij. Ze kunnen op plafondhoogten van 2,50 m tot 38 m worden geïnstalleerd.

Bent u geïnteresseerd in onze producten u? Raadpleeg ons

De destratificatoren van AIRIUS sturen de te warme lucht onder het plafond terug naar de vloer: ze maken een einde aan de verspilling van de verwarming of de klimaatregeling. En ze verlagen de energiefactuur met 20 tot 50%. Bij strenge koude of grote hitte drijven verbruikspieken de energiefactuur de hoogte in. Airius verlaagt ze!